Sağlıklı Beslenme Tabağı
“Sağlığın Dengesi” çalışmasında geliştirilen “Sağlıklı Beslenme Tabağı”görseli, yiyeceklerin nasıl dengelenebileceğiyle ilgili önerilerin grafiksel olarak gösterilmesi yoluyla insanların sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesini ve sağlıklı yiyecekler tüketmesini sağlamayı amaçlar. Sağlıklı olmak için, insanların en çok sevdikleri yiyeceklerden vazgeçmesi gerekmez, bunları daha az veya daha aralıklı olarak yemek yeterlidir.
Beslenmede çeşitliliğe yer vermek yani; daha çok sebze, meyve, ekmek, kahvaltılık tahıllar, patates, pirinç ve makarna tüketmek önemlidir. Ana yemeklerin yanı sıra ara öğünlere yer vermek de dengeli beslenmeye yardımcı olur.
“Sağlıklı Beslenme Tabağı” sağlıklı beslenme konusunda pratik mesajlar vermeyi amaçlar. “Sağlıklı Beslenme Tabağı”nın, sağlık merkezleri, süpermarketler, okullar ve iş yerleri gibi değişik ortamlarda afiş ve broşürler yoluyla tüketiciler ile buluşturulması mesajların amacına ulaşmasına yardımcı olacaktır.
“Sağlıklı Beslenme Tabağı”, sağlıklı beslenmeyle ilgili 8 kuralı temel alır:
● Yediklerinizden zevk alın
● Çeşitli yiyecekler yiyin
● Sağlıklı bir kilonuz olması için yiyecekleri doğru miktarlarda tüketin
● Bol miktarda nişasta ve lif bakımından zengin yiyecekler yiyin
● Bol meyve ve sebze tüketin
● Çok yağlı yiyecekleri az tüketin
● Şekerli yiyecekler ve meşrubatlardan kaçının
● Alkol alıyorsanız ölçülü tüketime özen gösterin
● Çeşitli yiyecekler yiyin
● Sağlıklı bir kilonuz olması için yiyecekleri doğru miktarlarda tüketin
● Bol miktarda nişasta ve lif bakımından zengin yiyecekler yiyin
● Bol meyve ve sebze tüketin
● Çok yağlı yiyecekleri az tüketin
● Şekerli yiyecekler ve meşrubatlardan kaçının
● Alkol alıyorsanız ölçülü tüketime özen gösterin
“Sağlıklı Beslenme Tabağı” kimin içindir?
Bebek ve 2 yaşın altındaki küçük çocuklar hariç herkes içindir. Vejetaryenler, farklı etnik gruplardaki insanlar ve boylarına göre sağlıklı bir kiloya sahip olan kimseler hatta kilolu olanlar için de önemli bir beslenme kılavuzudur.
Küçük çocukların iki ve beş yaşları arasında normal yiyeceklerden yemeye başlamaları gerekir ve bu dönemlerde “Sağlıklı Beslenme Tabağı” kapsamında yapılan öneriler bu yaş grubu için de referans alınabilir.
Tıbbi gözetim altında olan veya özel bir diyet izlemesi gereken kişilerin buradaki önerilerin kendileri için uygun olup olmadığı konusunda doktorlarına danışmaları gereklidir.
“Sağlıklı Beslenme Tabağı” nın temeli nedir?
Tükettiğimiz gıdalar vücu fonksiyonlarının devamlılığı için gereken besinleri karşılar. Hiçbir gıda tek başına bu besinlerin ihtiyacımız olan miktarını bir arada içermez, bu nedenle de beslenmede çeşitliliğe önem verilmelidir.
“Sağlıklı Beslenme Tabağı” yeteli ve dengeli beslenme için hangi çeşit gıdadan ne kadar tüketilmesi gerektiğini göstererek bizlere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefler.
“Sağlıklı Beslenme Tabağı” yaygın olarak kabul edilen ve aşağıda belirtilmiş olan beş besin grubunu temel alır:
● Ekmek, tahıllar ve patates
● Meyve ve sebzeler
● Süt ve süt ürünleri
● Et, balık, baklagil ve alternatifleri
● Yağlı yiyecekler, şekerli yiyecek ve içecekler
İlk dört besin grubundan seçilerek oluşturulacak günlük beslenme alışkanlığı “Sağlığın Dengesi” için vücudun ihtiyacı olan besin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecektir. Her bir gruptan farklı gıdaların seçimi vücuda alınan besin çeşitliliğini artıracaktır. Beşinci gruptaki yağlı yiyecekler, şekerli yiyecek ve içecekler sağlıklı bir beslenme için vazgeçilmez değil, ancak beslenmenize lezzetli seçenekler katacaktır.
“Sağlıklı Beslenme Tabağı” nın ana mesajı; sağlıklı beslenme için tüketilmesi gereken gıdanın dengesidir. Hedef dengenin günlük beslenmenin parçası olmasıysa da, her bir öğünde bu dengenin sağlanması gerekli değildir. Bir yada iki haftalık beslenme planında da dengeli besin tüketimi planlanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder