Hamilelikte Kafein Tüketimi Zararlı Mı?
Kafein (Kahve, çay, kola, çikolata,soda gibi içeceklerde bulunur) en çok sevilen uyarıcılardan biridir.Kafeinli içecekleri seven biriyseniz gebeliğiniz sürecince bu içeceklerden uzak durmanız gerekir.
Kafein Uyarıcı ve İdrar Söktürücü;Kafein uyarıcı olduğundan kan basıncını arttırır.Gebelik süresince kaçınılması tavsiye edilir.Kafein kalp hızını arttırır.Kafeinin aynı zamanda idrar söktürücü etkisi vardır.Bu nedenle vücudunuzda sıvı seviyesinde azalmaya neden olur ve su kaybına neden olur.Kafein sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan demirin emilmesini engelleyebilir.
Kafein Bebeğinizin Plasentasından geçer; kan dolaşımına girer .Yapılan çalışmalarda gebelikte tüketilen aşırı kafeinin düşük riskini arttırdığı , erken doğum ve doğumsal kusur olma olasılığını arttırdığını ortaya koymuştur.
Kafein Doğum Kusurlarına Neden Olur. Doğru mu?
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar Kafeinin doğum kusurlarına yol açtığı, erken doğuma neden olduğu, doğurganlığı azalttığı, düşük kilolu doğumlara neden olduğu ve kısırlık riskini arttırdığı ortaya koyulmuştur.İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalardan şuana kadar yeterli bilgi elde edilmemiştir.Ama siz yine mümkün olduğunca kafeinli besinlerden uzak durmanız faydanıza olacaktır.
Kafein kısırlığa neden olur. Doğru Mu?
Kafein tüketimi kısırlığa neden olur mu? Bu konuda yapılan çalışmalarda aşırı kafein tüketen kadınlarda kısırlık oranının daha yüksek olduğu gösterilmiştir
Kafein Düşük Riskini Arttırmaktadır!
2008 yılında Kafeinin etkileri üzerine yapılan çalışmalarda günlük 200 mg ve daha fazla kafein tüketen kadınlardaki düşük doğum yapma oranı, kafein tüketmeyen kadınlara oranla iki kat daha fazladır
Gebelikte Günlük En Fazla Ne Kadar Kafein Tüketilmeli?
Bu konuda uzmanların farklı görüşleri vardır.150-200 mg civarı zararı yoktur diyen uzmanlar olmasına rağmen kafeinden mümkün olduğunca kaçınmak sizin için en güvenlisi olacaktır.
*Kafein tüketimin yüksek olduğu ülkelerde , şeker hastalığı oranı da yüksektir.Kafeinin bebeğin ünsülin üreten pankreas hücrelerini zedelediği düşünülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder