Kimyasal Peeling
Peeling soyma anlamına gelir. Kimyasal peeling ise kimyasal maddelerle cildin en üst tabakası epidermisteki hücre tabakalarından bir kısmının kontrollü olarak kaldırılması demektir.
Kimyasal Peeling Hangi Amaçlarla Kullanılır ?
Güneş ve yaşlılığa bağlı gelişen lekerin tedavisi
Akne tedavisi
Kırışıklık tedavisi
Geniş gözeneklerin ve komedonların tedavisi
Ciltte ton farklılıklarının giderilmesi
Akne skarlarının tedavisi
Çatlak tedavisi
Anti-Aging etkiKimyasal peelingler bazen asal tedavi olarak bazende yardımcı yada diğer ifadeyle asal tedavinin etkinliğini arttırıcı amaçla kullanılırlar.
Akne tedavisi
Kırışıklık tedavisi
Geniş gözeneklerin ve komedonların tedavisi
Ciltte ton farklılıklarının giderilmesi
Akne skarlarının tedavisi
Çatlak tedavisi
Anti-Aging etkiKimyasal peelingler bazen asal tedavi olarak bazende yardımcı yada diğer ifadeyle asal tedavinin etkinliğini arttırıcı amaçla kullanılırlar.
Kimyasal Peeling İçin Hangi Maddeler Kullanılır ?
AHA (Alfa Hidroksi Asitler) :
En sık kullanılan peeling maddeleridir. Doğal yoldan oluşan organik asitlerden elde edilirler. Genellikle meyvelerden elde edildikleri için bunlara kısaca meyve asitleri de denmektedir. AHA içeren maddeler arasında ise en sık kullanılanı şeker kamışından elde edilen glikolik asittir. Diğer AHA’lar ekşimiş sütte oluşan laktik asit ( Kleopatranın süt banyolarını hatırlayalım ), Elmadan elde edilen malik asit, üzümden elde edilen tartarik asit olarak sıralanabilir.
TCA (Trisiklik Asitler) :
Kullanılan konsantrasyona göre yüzeyel ya da derin peeling oluştururlar. Hafif akne izlerinde ve yüzeyel pigmentasyon tedavilerinde tercih edilirler. Koyu renk cilt tipine sahip olanlarda tercih edilmemelidir.
FENOL :
En önemli özellikleri ‘’ya hep ya hiç’’ tarzında etkili olmalarıdır. Yani peeling maddesinin konsantrasyonu ile peeling derinliği orantılı değildir. Yüksek konsantrasyonlarda yüzeyde cildin derinliklerine geçişi enengelleyen tabaka oluşturur. Bu da etkinliğini azaltır.
BHA (Beta Hidroksi Asitler) :
En başta geleni salisilik asit kliniklerde sıklıkla kullanılır. Anti - enflamatuar etkilerinin de olması, nötralizasyona gerek olmaması ve yağda çözünür olmaları tercih sebebidir. Yağda çözünürlük komedon tedavisinde işe yaramaktadır.
Retionik Asitler :
Genellikle diğer kimyasal peeling ajanlarının etkisini hızlandırmak ve işlem sonrası riskleri minimuma indirmek amaçlı kullanılırlar.
Kimyasal Peeling Cilde Nasıl Etki Eder ?
Kimyasal peeling yüzeyel, orta ve derin olabilir. Yüzeyel soyucular cildin en üst tabakasını kaldırarak yaşlandıkça yavaşlayan hücre döngüsünü hızlandırırlar. Dolayısıyla yeni hücre oluşumunu artırırlar. Diğer etkileri ile de keratositleri ayrıştırarak cilt yüzeyini pürüzsüzleştirirler. Yaşlı deride keratositler küme haline gelmişlerdir. Bunlara keratolitik etki yapılarak cildin genç görünümü sağlanır. Orta derinlikteki soyucular epidermiste biraz da dermisin papiller tabakasında nekroz yani hücre yıkımı meydana getirirler.
Bu yıkımdan 48 saat sonra epidermiste yenilenme başlar ve bu süreç 7 günde tamamlanır. Dermisin yenilenmesi daha geç olur. Yenilenme olan ciltte kolajenin miktarı artmıştır ve daha güçlü yapıya kavuşmuştur. Yaşlanma ya da başka sebeplerle bozulmuş cilt içi lif dizilimi düzeni tekrar oluşturulmuş olur. Derin soyucular işlem sonrası riskleri ve iyileşme süreçleri sebebiyle tercih edilmezler.
Glikolik Asit Neden En Sık Kullanılan Soyucudur ?
Sonuç olarak en güvenli ve en verimli kimyasal peeling ajanı gliikolik asittir. Glikolik asit aynı zamanda en küçük moleküllü AHA olduğu için hücreler arası boşluklardan geçerek en derin tabakalara kadar etki edebilmektedir ve kişi cildinde herhangi bir belirti olmaksızın klinikten ayrılabilmektedir. Bu nedenle öğle arası peelingi diye de adlandırılmakatadır. Klinik tedavilerinde glikolik asit düşük oranlarda başlanıp gittikçe artan oranlarda uygulanmaya devam edilerek kullanılmaktadır. İki seans arası 10 günden az olmamalıdır ve bu süre genellikle 15 gün olarak belirlenir.
Peeling Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Soyulmuş ciltte koruyucu tabaka geçici olarak kaldırılmış olduğundan enfeksiyonlara açıktır. Bu nedenle tozlu ortamlardan ve lekelenme riskine karşı güneşten kaçınılmalıdır. İşlem sonrasında 30 faktörlü koruma önerilmektedir. 2 gün süreyle cildi sürtünmeden uzak tutmak gerekmektedir. Peeling sonrası cildi besleyici ürünler kullanmak her zamankinden daha faydalı olacaktır. Çünkü normalde kullanılan kozmetik ürünlerin bir kısmı epidermisteki ölü hücreler tarafından tutulmakta ve faydalanım bu tabakanın kalınlığı ile orantılı daha az olmaktadır. Kimyasal peeling sonrası bu kayıp olmayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder