Adım Adım Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?
1) Önce sterilizasyon: Öncelikle tırnak bakımında kullanılan tüm aletlerin sterilizasyonu çok önemli bir konudur. Hepatit B ve C gibi çok ciddi virüs enfeksiyonları veya birçok mantar enfeksiyonu manikür salonlarından alınmaktadır. Bu unutulmaması gereken çok ciddi bir sorundur. Alet sterilizasyonu için en uygun yöntem ultrasonik bir temizleyicinin ardından özel sterilizasyon çözeltilerinden (glutaraldehit gibi) yararlanmaktır.
2) Ojelerinizi silin: Tırnak bakımına, daha önceki işlemlerden kalan cila artıklarının temizlenmesi ile başlanır. Bu amaçla kullanılan aseton ve/veya butil veya etil asetat veya benzer bileşikler içeren maddeler, tırnak boyasıyla birlikte tırnak plağından da yağ (lipit) kaybına neden olabilirler. Tırnaklarda aşırı kurumaya neden olmamak için bu ürünlere bazı yağlar eklenmelidir. Bizim bildiğimiz doğal badem yağı, susam yağı ve bazı bitkisel yağ çeşitleri kullanılabilir. Bu yağlar, asetonun içine katılabildiği gibi hemen arkasından bakım olarak da uygulanabilir. Burada amaç yağ kaybını hemen tolere edebilmek. Çünkü aseton veya diğer sökücüler, tırnağın ve derinin üzerindeki yağ tabakasını tamamen temizlerler ki bu da nem kaybına neden olur. Bu yağlar, nem kaybına engel olmak amacıyla kullanılabilir.
3) Uzun tırnakları kesin: Bakımda bir sonraki adım tırnağa şekil verilmesidir. Özellikle uzun tırnakları kesmek için özel tırnak makaslarından yararlanılır. Ancak, tırnak plağının tümüyle hasarlanma riski göz ardı edilmemelidir.
4) Törpüleyerek şekil verin: Bunun dışında, tırnak uçlarını düzgün tutabilmek için törpüleme işlemi düzenli aralıklarla yürütülmelidir. Zımparalı veya metal tırnak törpüsü kullanılarak tırnak kenarları törpülenir. Bu tırnak törpüleri kişiye özel olmalıdır. Hiçbir dezenfeksiyon işlemine tabii tutulmayan törpüler birçok enfeksiyonun bulaşmasına neden olabilir, özellikle mantar enfeksiyonlarına dikkat edilmelidir.
5) Tırnak etlerini kesin: Tırnak plağı üzerindeki düzensizlikler tırnak tamponu ile giderilir. Kutikül yani tırnak eti temizliği öncesinde bu kısımlar yumuşatılmalıdır. Bunun için tırnaklar önce sabunlu suda bekletilir ve ardından kutikül gidericiler uygulanır. Yaklaşık 10 dakika beklendikten sonra yıkanır. Ardından çeşitli iticilerle veya makaslarla bu kısımların fazlalıkları alınır. Bunu yaparken tırnak-kutikül bütünlüğü bozulmamalıdır.
6) Önce boyayın sonra süsleyin: Bakımda son olarak, bir kat zemin astarı, üzerine renkli cila ve onun da üzerine şeffaf üst astar uygulanır. “Fransız Manikürü” tırnağın doğal görünümünü savunur. Tüm tırnak pembe veya bej renge boyanır. Ardından tırnak ucuna beyaz bir şerit uygulanır; böylece normal tırnak yapısına benzetilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder